Nieuws - algemeen

 

 

 

 

Algemene informatie

 

Het begon ruim 24 jaar geleden

Kunstenares Mieke van Uden nam in 1992 het initiatief tot de organisatie van een expositie in de kern van het pittoreske dorp waar ze kort daarvoor was gaan wonen. De tentoonstelling van eigen werk en dat van bevriende kunstenaars, deels in de open lucht en deels in overdekte ruimtes, trok meteen de aandacht van het publiek. Onder de naam ‘Kunstmanifestatie Geijsteren’ groeide het succesvolle evenement uit tot een tweejaarlijks cultureel fenomeen dat in Limburg en ver daar buiten grote bekendheid geniet. Vanaf het begin stond de kwaliteit van de exposerende kunstenaars, waarvan een deel van internationale afkomst is, garant voor een interessant en veelzijdig aanbod. Bovendien had Mieke van Uden niet alleen oog voor de beeldende kunst, al snel werden ook bijzondere muziekgezelschappen uitgenodigd om te komen spelen. Sommige muzikanten mengden zich al spelend onder het publiek dat zich al snel liet meeslepen door aanstekelijke muziek. Ook de kerk mocht als vaste, overdekte expositie- en concertlocatie voor wat minder uitbundige optredens worden betrokken bij de manifestatie. Na ruim 20 jaar besloot Mieke dat het tijd werd voor andere mensen om het vele werk van plannen en organiseren van de kunstmanifestatie over te nemen. In 2012 droeg ze daarom het voorzitterschap van de Stichting Kunstmanifestatie over.

 

Kunstmanifestatie Geijsteren 2016

In 2016 is het alweer de 13e Kunstmanifestatie Geijsteren. Zoals alle vorige keren maken we er weer een feestelijke dag van met kwalitatief hoogwaardige kunst in een prachtig decorlandschap. Er is weer een veelzijdig en gevarieerd aanbod van de deelnemende kunstenaars, zowel professioneel als professionele amateurs. Wat telt is de kwaliteit en originaliteit van hun werk. Naast het exposeren van hun kunstwerken geven verschillende kunstenaars demonstraties hoe hun kunstwerken tot stand komen. We zijn ook aan het bekijken of we workshops kunnen organiseren zodat de bezoekers zelf vorm kunnen geven aan hun creativiteit. Onze vaste crew is uitgebreid met een aantal jonge en enthousiaste vrijwilligers. Naast het vertrouwde concept komen er dit jaar zeker nieuwe ontwikkelingen!

 

Niet alleen beeldende kunst...

maar ook allerlei muziek en theatervormen. Op verschillende plekken in het dorp hebben we podia waar allerlei soorten muziek ten gehore worden gebracht. Dwars door de kunstmanifestatie lopen muzikanten en theaterkunstenaars. En wilt u even bijkomen dan kunt u ook culinair genieten; restaurant De Boogaard en eetcafé 't Trefpunt hebben een speciaal op de manifestatie afgestemd aanbod.

 

Weer of geen weer?

We zullen het niet snel vergeten, Moederdag 2014. Alle jaren in haar bestaan was het de dag van de Kunstmanifestatie prachtig weer, behalve in 2014. Storm, regen en kou. Maar: bijna alle kunstenaars waren er. En ondanks de kou en de nattigheid mochten we toch bijna 2000 bezoekers verwelkomen. Samen hebben we er toch een prachtige dag van gemaakt. Daar werden wij blij van!

Uiteraard hopen we dat het op 8 mei 2016 weer prachtig weer wordt. Maar we hebben bijgeleerd: zélfs de Kunstmanifestatie heeft geen garantie op mooi weer. Dus mocht het slecht weer worden dan richten we dit jaar het manifestatieterrein anders in. Zodat de kunstenaars hun kunstwerken goed en veilig kunnen exposeren en ook de bezoekers zoveel mogelijk droog en beschut zijn.

 

Onze vrijwilligers

Een evenement als de Kunstmanifestatie is niet mogelijk zonder de inzet van veel vrijwilligers. Naast onze vaste crew van 12 mensen zijn vrijwel alle verenigingen in Geijsteren én heel veel mensen en ondernemers die op de dag zelf helpen, betrokken bij de manifestatie. Wij zijn heel blij en trots dat zoveel mensen in ons kleine dorpje zich inzetten voor dit sfeervolle evenement, dat uniek is in de wijde omtrek.

 

Betrokkenheid

Samen maken we van 8 mei 2016 een mooie, feestelijke dag. Op die dag zijn we ook betrokken bij mensen die het met minder moeten doen. De Stichting Ontwikkelings Samenwerking Meerlo-Wanssum neemt een vaste plaats in op de Kunstmanifestatie. Ook dit jaar is deze mondiale vrijwilligersorganisatie weer nadrukkelijk aanwezig. Hoe? Daar komen we snel op terug.

 

 

 

KUNSTMANIFESTATIE

GEIJSTEREN wordt KLEO

Er zullen geen nieuwe edities van De Kunstmanifestatie plaatsvinden. Hiervoor in de plaats zal op zondag 13 mei het nieuwe evenement KLEO plaatsvinden. Dit is de eigentijdse opvolger van De Kunstmanifestatie. Het is niet mogelijk om u hiervoor aan te melden als kunstenaar. We hopen u toch te mogen begroeten op deze dag vanaf 14.00 uur in het hart van Geijsteren voor een dag met kunst en cultuur onder het genot van een hapje en een drankje. Kijk voor meer informatie op:

www.KLEOGEIJSTEREN.NL